Generalforsamling 2025

Generalforsamlingen blev afholdt tirsdag den 27. februar kl. 19 i Dommerkontoret, Ringkøbing.

Der blev budt velkommen til generalforsamlingen af næstformand, Søren Damgaard Jensen. Før selve generalforsamlingen og prisuddelingen, holdt Birgitte Eybye, arkitekt og lektor på Arkitektskolen i Aarhus, et oplæg. Oplægget omhandlede de nyere undersøgelser der viser, at det oftest er bedre i forhold til klimabelastningen at renovere og genanvende bygninger, frem for at rive dem ned og bygge nyt.
Efter oplægget var der en lille pause, hvor der blev budt på håndmadder inden selve generalforsamlingen og uddeling af bevaringsprisen.

Dagsorden:

1. Valg af dirigent
Jens Olufsen blev valgt.

2. Beretning
Næstformanden Søren Damgaard Jensen aflagde beretning for 2024.  Beretningen godkendtes med akklamation. Beretningen kan læses nedenfor.

3. Godkendelse af årsregnskab
Kassereren John Stærkær fremlagde resultatopgørelsen for 2023 og budgetforslaget for 2025; begge godkendtes med akklamation.

4. Fastsættelse af kontingent
Kontingentet fortsætter uændret: 200 kr. årligt for enkeltmedlemmer og 250 kr. årligt for en husstand.

5. Behandling af indkomne forslag
Der var ikke indkommet forslag til behandling.

6. Valg af bestyrelsesmedlemmer
Søren Damgaard Jensen og Peter Skaaning Møller var på valg. Lars Hansson og Lars Roesen samt Inge Maria Frydendal Kruse modtog ikke genvalg. Bestyrelsen foreslog nyvalg af Mogens Pedersen, Heidi Tordrup samt Lars Frank Nielsen, som blev valgt med akklamation. Derudover blev Søren Damgaard Jensen og Peter Skaaning Møller genvalgt.

7. Valg af revisor
Der var genvalg af Per Jacobsen.

8. Eventuelt
To medlemmer opfordrede bestyrelsen til at overveje, om der kan spares på kontingentet til Landsforeningen, hvis Bevaringsforeningen selv kan stå for udbringning af bladet By og Land og spare portoen.

Bestyrelsen har efterfølgende undersøgt muligheden, og bladet kan enten enten leveres samlet til foreningen for 100 kr. pr. abonnement pr. år (foreningen sørger selv for at distribuere dem videre til de endelige modtagere), eller leveres direkte til de enkelte foreningsmedlemmer for 100 kr. pr. abonnement pr. år, altså samme pris fordi der ydes støtte fra den statslige bladpulje. Hvis vi selv skulle bringe bladet ud, ville der altså ikke være en besparelse, og da vi har medlemmer i andre byer, skulle vi for deres vedkommende tilmed betale i alt 116 kr. ekstra om året for udbringningen. Derudover skulle vi administrere selve distributionen, som skulle foretages af frivillige eller sponsorer. Vi fortsætter derfor med den nuværende ordning.

Til orientering består kontingentet til Landsforeningen af et foreningsmedlemskab på 2.695,00 kr. plus 100 kr. pr. medlem for bladet.

By og Lands bestyrelse fortalte på generalforsamlingen i november, at man i den kommende tid vil undersøge, hvad der er af muligheder for en supplerende digitalisering af bladet, så det på sigt kunne blive et valg hos medlemmerne. Bevaringsforeningens bestyrelse tager sagen op, hvis der på et senere tidspunkt eventuelt bliver mulighed for et digitalt abonnement. 

 

Formandens beretning om foreningens virksomhed for 2024:

Konstituering.
Efter sidste generalforsamling kom bestyrelsen til at bestå af John Stærkær, kasserer, Per Stensgaard Karlsen, Peter Skaaning Møller, Lars Roesen, Inge Maria Frydendahl, Søren Damgaard Jensen, næstformand, og Lars Hansson, formand.

I årets løb er Lars Roesen og Lars Hansson begge udtrådt af bestyrelsen på grund af flytning, og Søren Damgaard Jensen har fungeret som konstitueret formand siden december 2024, så der skal indvælges tre nye bestyrelsesmedlemmer i år.

Aktiviteter i foreningen i perioden.
Der har i perioden været et par større medlemsaktiviteter. Jeg vender tilbage til de enkelte aktiviteter.

Bestyrelsesmøder
Der har siden sidste generalforsamling været afholdt 6 almindelige bestyrelsesmøder, og ud over bestyrelsesmøderne har der været en stor indbyrdes mailkorrespondance, lige som vi har mødtes i mindre grupper i forbindelse med høringssvar, forespørgsler fra medlemmer og andre aktiviteter.

Løbende samarbejde med kommunen
Byggesagsafdelingen og planafdelingen har vi som sædvanligt et løbende og godt og konstruktivt samarbejde med. Det er især de mange høringssager, der fylder meget, og der har i perioden været knap 20, der omfattet større eller mindre forandringer fra nye skilte til nedrivning og nybyggeri. Vi undersøger altid sagerne nærmere, så der ligge et ret stort arbejde bag svarene, som i mange tilfælde reelt bare er en påpegning af de gældende regler, som ansøgerne selv kan findes på kommunens eller vores hjemmeside, men det er vigtigt, at linjen for bevaringsarbejdet fastholdes, selv om den jævnligt udfordres af ansøgerne.

Vi støder også jævnligt på bygningsejere, der slet ikke er klar over, at der ligger en bevaringsdeklaration, der skal overholdes, selv om den er tinglyst på ejendommen, så man burde være opmærksom på den ved ejerskifte. Her har vi måske en informationsopgave i forhold til ejendomsmæglerne, selv om de burde være opmærksomme på det.

Det største problem i forbindelse med renovering og vedligeholdelse er de bygherrer, der har fundet ud af, at man faktisk kan undlade at søge uden konsekvenser, og her står vi somme tider i et dilemma, når vi for eksempel kan konstatere, at der er skiftet vinduer for en formue, men at de faktisk ikke overholder reglerne. Hvis vi melder det, bliver vi voldsomt upopulære, og vi har i øvrigt heller ikke lyst til at hænge andre ringkøbingensere ud, så her burde kommunen være mere opsøgende og forlange reglerne overholdt, selv om det vil give nogle ramaskrig. Det er ikke rimeligt, at vi skal være tilsynsførende.

Ud over høringerne får vi også en del direkte henvendelser fra borgere, der ønsker at rådføre sig med os inden de søger ved kommunen. Der kan vi mærke en klar stigning, og det tager vi som et positivt tegn på, at vi bliver set som en seriøs og konstruktiv forening, der nogle gange kan se muligheder, som bygherren ikke selv havde set.

Raunonia
Raunoniadebatten blussede op igen, da et nyt forslag blev præsenteret i november. Vi skrev et læserbrev, hvor vi påpeger nogle af de problemer, vi mener skal belyses, inden byrådet kan tage stilling til projektet. Vi savner visualiseringer, der viser sammenhængen med havnen og fjordstien – det er ikke nok med glade feriebilleder fra en solbeskinnet ferieby, der kunne ligge hvor som helst. Der skal også anvises en løsning på parkeringsproblemet. Det er ikke bare en lille udfordring, det er et reelt problem, der også skal være løst i den overordnede idefase. Og så er en feriebyen med 216 ferieboliger rigtig mange i forhold til Ribe Byferies 94 og Kolding Byferies 73 boliger.

I bestyrelsen er der forskellige holdninger til Raunonia, men vi er enige om, at der er problemer, der skal løses, og det forholder vi os sagligt til, når vi udtaler os som bestyrelse. Vi udtaler os ikke entydigt for eller imod. Derudover er det enkelte bestyrelsesmedlem selvfølgelig frit stillet til at argumentere for eller imod som privatperson.

Nu er der så kommet et nyt, seriøst forslag på banen, og det er befriende, da det viser, at der selvfølgelig også er andre muligheder. Forhåbentligt giver det anledning til, at politikerne stopper op og afventer en bredere debat, der kan afføde et varieret udbud af flere mindre feriebebyggelser, med hver deres særpræg og en mere harmonisk udvikling af byen.

I den nye bestyrelse vil vi snarest forholde os til det nye forslag i et læserbrev svarende til de to tidligere.

Årets medlemsarrangementer:
I 2024 havde vi to medlemsarrangementet, nemlig den traditionsrige veteranbiltur og en bytur til Aarhus.

Veteranbilturen blev afholdt den 17. august, og vi startede som sædvanligt på havnen, hvor KDAK Classic var chauffører, og vi var passagerer.

Første stop var Skjern Å Bad, hvor museumsinspektør Torben Egebjerg fra Ringkøbing Fjord Museer tog os med hen til Kong Hans Bro og fortalte om stedets betydning som et vigtigt overfartssted siden oldtiden. Derefter fortalte han om den tidligere dommergård “Petersminde”, der er opført i 1804 og tomten efter Skjern Brogård, der lå her frem til 1975.

Vi spiste frokost ved Å Badet, og kørte videre til Hellig Kors Kloster øst for Lem. Her fortalte Carsten Dalsgaard Hansen, der leder stedet sammen med sin kone, Marianne, om historien og ideerne bag klosteret med den markante kirke, der ligger smukt nord for Dejbjerg Hede.

Fra det fredfyldte kloster gik turen videre til Smedenes Hus i Lem, hvor der festlig aktivitet i forbindelse med Smede Festugen. Her fik vi en grillpølse og en fadøl inden vi kørte tilbage til Peking, hvor vi samlede op på dagen, og blev enige om at gentage traditionen i år.

Aarhusturen blev afholdt lørdag den 5. oktober. Første punkt var Aarhus Rådhus fra 1942, som er fredet og tegnet af arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller. Her fik vi en guidet rundvisning i det meget velbevarede hus, og det var imponerende at se, hvor omhyggeligt alt er gennemarbejdet ned til det mindste askebæger.

Vi spiste frokost på Teater Bodega. Bygningen stammer fra år 1900, og der har der været restaurant i lokalerne siden 1908. Det var en klassisk frokost.

Efter frokosten var vi ude på  en guidet byvandring med byhistoriker og middelalderarkæolog Lars Holleufer, der er levende engageret i Aarhus’ udvikling og har skarpe meninger, men også en imponerende faglig viden om byens udvikling fra vikingetiden og frem til i dag. Det var en meget interessant tur, både byhistorisk og bevaringsfagligt.

Inden vi kørte hjem, spiste vi mad fra hele verden på Aarhus Street Food. Det var en god tur.

Anden mødeaktivitet
Bestyrelsen har i årets løb deltaget i møder i forskellige sammenhænge.

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur
Vi var som sædvanlig repræsenteret ved Landsforeningens generalforsamling, hvor jeg deltog. Den foregik i Nyborg, og sluttede med en interessant gennemgang af slottets historie og restaureringsplanerne, som har affødt meget debat.

Vi er også fortsat repræsenteret i Bevaringsrådet i Ringkøbing, men der har ikke været nogen aktivitet siden 2022. Måske er det nedlagt eller glemt…

Anderledes levende er Bygningsforbedringsudvalget, hvor vi tager stilling til ansøgninger om støtte til bygningsforbedring. Udvalget består af to politikere, Erik Viborg og Niels Rasmussen, to bygningsejere, Lars Christensen, der bor på en fredet klitgård, og Birgitte Eibye, som I lige har hørt. Derudover repræsenterer jeg bevaringsinteresser. Vi får mange fine, bevaringsfaglige snakke, og det er mit indtryk, at de to politikere synes, det er interessant at arbejde med bygningsbevaring og har fået en forståelse af vigtigheden.

Så er jeg selv udpeget af Landsforeningen som medlem af bestyrelse for Fonden for Blichermuseet på Herningsholm, der ejer den gamle herregård fra 1579. Det er et spændende arbejde, hvor der er mulighed for at bidrage med faglig viden omkring vedligeholdelsen af den fredede bygning og samtidig få indblik i Museum Midtjyllands arbejde.

Kommunikation
I modtager stort set alle sammen vores nyhedsmails, som ved seneste udsendelse blev sendt til 188 mailadresser, som også omfatter interesserede, der ikke er medlemmer. Man kan selv til- og afmelde den eller ændre mailadresse via et link i bunden af mailen. De fem medlemmer, der ikke ønsker at modtage mails, får nyhedsbrevet leveret direkte i postkassen.

Vores hjemmeside opdateres løbende, dels når der er nyheder, dels når der er nyt stof om bygninger og bygningsbevaring.

Facebook har vi siden Ringkøbing Bevaringsforening, hvor vi også deler nyheder, der primært linker til indhold på hjemmesiden, og så har vi oprettet og administrerer den offentlige gruppe Ringkøbingbilleder, der har af 1908 medlemmer.

Fremtiden
I bestyrelsen har vi flere ideer til fremtidige aktiviteter, og jeg vil til slut nævne nogle af dem, der er mest konkrete på nuværende tidspunkt:

Veteranbilturen, som er en god tradition, gentages til august. Vi gentager en byvandring med fokus på bevaringsdeklarationens store betydning, og vi planlægger et arrangement med interessante nyere bygninger i Ringkøbing.

Og så har vi netop indsendt ansøgning om økonomisk støtte til et arrangement den 20. september i forbindelse med Landsforening og Realdanias pulje Samlingskraft, som støtter arrangementer, der samler folk om bygningskulture og involverer flere aktører. Vi er gået sammen med Lokalhistorisk Arkiv, Foreningen Indianerlejren, smakkelauget, havnefogeden, malermester Johnny Mortensen og musikerne Sofus og Amby om et arrangement med sømandssange, duften af Linolie og trætjære, fedtede fingre og røget helt (med moms) i Indianerlejren. Der vil blive fortalt om fjordens betydning for byens opståen, havnens udvikling, Ulrik Plesners havnebygning, Indianerlejren og smakkerne. Om historien, bevaringsarbejdet og brugen af traditionelle materialer. Vi håber, det bliver en ringkøbingbegivenhed med rigtig mange gæster.

Vi vil i det hele taget arbejde på at nå bredere ud, få flere samarbejdspartnere og interessere et bredere udsnit af byens borgere med vores arbejde. Det er en forudsætning for fortsat opbakning til bygningsbevaringen i Ringkøbing, og en velbevaret by er en grundlæggende forudsætning for en fremsynet udvikling af en levende by med plads til både turister og Ringkøbingensere.

Tak
Til sidst vil jeg sige tak til jer medlemmer for den opbakning, vi har både i det daglige og til vores arrangementer.

Jeg vil også gerne takke Ringkøbing-Skjern Dagblad, der er gode til at dækker bevaringsarbejdet og byudviklingen. Uden jer var vi overladt til rygter, fake news og sociale medier…

Og en stor tak til de øvrige bestyrelseskollegaer, både dem der har forladt bestyrelsen i årets løb og den hårde kerne, der står tilbage. Og naturligvis en særlig tak til Lars Hansson for hans 8 år som formand. Han og Jytte er nu flyttet til Sjælland, så Lars kunne ikke være her i aften, men i bestyrelsen takkede vi ham med en frokost på Restaurant Nordic i december. Jeg skulle hilse mange gange.

Søren Damgaard Jensen, næstformand


I forlængelse af generalforsamlingen blev den Bevaringsprisen 2024 uddelt.
Læs mere her.