Med baggrund i coronasituationen blev Bevaringsforeningens generalforsamling afholdt tirsdag den 15. juni 2021 kl. 17,00 med følgende dagsorden:
- Valg af dirigent
- Beretning
- Godkendelse af årsregnskabet
- Fastsættelse af kontingent
- Behandling af indkomne forslag
- Valg af bestyrelsesmedlemmer
- Valg af revisor
- Eventuelt
Formandens beretning om foreningens virksomhed i år 2020/21.
Velkommen til denne generalforsamling – I skal bare tænke jer til, at vi befinder os i slutningen af februar 2021, hvor vi tidligere havde annonceret, at der skulle holdes generalforsamling i Ringkøbing Bevaringsforening den 25. februar 2021.
Bestyrelsen havde gennem længere tid overvejet, hvordan og om en sådan generalforsamling kunne afvikles meningsfuldt i disse corona-tider.
Ud over de emner, der efter vedtægten skal behandles, indeholder programmet den aften, hvor vi holder vores generalforsamling også mere bygningsbevaringsmæssige drøftelser, foredrag og tildeling af den årlige bevaringspris(er).
På baggrund af de daværende regler om forsamlingers størrelse – højst 5 deltagere, fandt bestyrelsen det ikke muligt at holde en meningsfuld generalforsamling inden udløbet af februar.
Vi besluttede, at coronaen overtrumfede foreningens vedtægter, og vi ville derfor arbejde på at afholde generalforsamlingen i sidste halvdel af maj. Det blev så i dag den 15. juni. Vi håber på forståelse for vores beslutning.
Men også med baggrund i coronasituationen og usikkerhed om de forskellige regler, besluttede bestyrelsen tillige kun at afvikle den rene generalforsamling. Vi forventer først at tildele bevaringsprisen – det kan godt blive ”priser” til næste års generalforsamling.
Derudover vil vi lægge os i selen mht. forskellige faglige arrangementer i det kommende foreningsår – der til gengæld er lidt kortere end normalt.
Konstituering
Efter sidste generalforsamling har bestyrelsen bestået af Else Chemnitz, kasserer, Søren Ole Madsen, Ulrich Bitterhoff, Morten Beiter, Jens Aarup Jensen, sekretær, Søren Damgaard Jensen, næstformand, og Lars Hansson, formand.
Aktiviteter i foreningen i perioden
Alt har i perioden været præget af corona. Det har vanskeliggjort et normalt foreningsår med aktiviteter, som vi kender det, og som vi er vant til, men der har da heldigvis været enkelte huller i nedlukningen, som har muliggjort nogle få arrangementer.
Der har siden sidste generalforsamling kun været afholdt 3 bestyrelsesmøder, som vi dog har suppleret med en ganske omfattende indbyrdes mailkorrespondance i løbet af året. Så foreningen har ikke ligget stille, men dog kørt på et lavere blus.
Kommunen, i praksis Land, By og Kultur og teknik og Miljøudvalget, har vi som sædvanligt et løbende og godt og konstruktivt samarbejde med. Det er især høringssagerne, der fylder meget. I den forløbne periode, har der dog været færre sager end normalt. Der har været omkring 25 høringssager, hvor der i forrige periode var i omegnen af 40.
Af disse høringssager vil jeg kun trække en enkelt frem, nemlig broen i Nygade og nedrivningen af Hertz-bygningen. I denne sag svarede vi:
Bevaringsforeningen finder, at brobyggeriet er et fremmedelement i det bevaringsværdige Ringkøbing bycentrum.
Det vil stride mod byens bevaringsværdige karakter og hele det arbejde, der gennem tiden er gjort for at bevare Ringkøbing bycentrum.
Fsv angår nedrivningen af Hertz – bygningen finder Bevaringsforeningen umiddelbart og på det foreliggende grundlag, at der bør udarbejdes alternative planer, der muliggør bevaringen af Hertz – bygningen og dens facade mod Nygade. Sådanne alternativer savnes i høj grad.
Denne sag gav anledning til en del drøftelse i bestyrelsen. Søren Damgaard – foreningens næstformand – var naturligvis inhabil, men vi øvrige var ivrige deltagere i drøftelserne. Og bag udtalelsen ligger der også, at bestyrelsen repræsenterer flere vinkler på den del af sagen, der handler om nedrivning af Hertz-bygningen. Derfor udtalelsen om, at der bør udarbejdes alternative planer, der muliggør bevarelse af bygningen, og sådanne planer har vi ikke set. Der er ikke entydig modstand i bestyrelsen mod nedrivning, hvis bygningen erstattes med det, der er på tegnebrædtet.
Det er vores opfattelse, at ikke alle regler vedr. bygninger og skilte m.m. overholdes. Der er f.eks. en del skilte, der ikke er søgt tilladelse til og ikke overholder de eksisterende regler. Her vil vi – som vi også sagde sidste år – bl.a. tage kontakt til Handelsforeningen mhp. det videre arbejde, ligesom vi vil minde udvalgsformanden John G. Christensen om hans tidligere tilkendegivelse, om at kommunens medarbejdere på eget initiativ må tage sager op om overtrædelse af de eksisterende regler og ikke skal afvente en egentlig anmeldelse fra f.eks. Bevaringsforeningen. Vi kunne forestille os, at vi i samarbejde med Handelsforeningen og kommunen lavede en egentlig oplysningskampagne om regelsættet for god skiltning. Det sidste er gentagelse fra sidste års generalforsamling, men illustrerer, at vi har kørt for lavere blus i denne periode.
På trods af det lavere blus lykkedes det alligevel at lave et par velbesøgte arrangementer.
For det første lavede vi i fællesskab med Kongelig Dansk Automobil Klub Classic en veteranbiludflugt, som vi kaldte ”fra Utzon til Stauning” den 15. august 2020.
KDAK Classic mødte op med 10-12 biler, chauffører og ledsagere, og der var vel omkring ca. 20 af Bevaringsforeningens medlemmer.
Vi mødtes på havnen og kørte til Jørn Utzons rækkehuse i Skjern. De færreste ved, at den verdensberømte arkitekt tegnede en rækkehusbebyggelse i Skjern, kort før han for alvor slog igennem med sit hovedværk, operahuset i Sidney, men arkitekt Ann Holm Nielsen fra kommunen gjorde os meget klogere på den historie.
Fra Skjern kørte vi til Provstgaards Jagthus i Skjern Enge. Huset gav et spændende indblik i de to brødres nøjsomme liv med jagt og fiskeri ved åen i begyndelsen af 1900-tallet. Vi fik en kort introduktion ved Ringkøbing-Skjern Museum.
Efter frokosten kører vi til den hyggelige Stauning Havn, hvor vi hørte om havnens anlæggelse og historie fra hjemsted for fjordfiskere og jægere til en oase for fritidssejlere, jægere og lystfiskere.
Som sædvanligt sluttede vi af på havnen i Ringkøbing med en øl på Restaurant Peking. Igen en dejlig tur – og vejret var sædvanen tro med os.
For det andet arrangerede vi en ny Have-rundtur.
Det var en aftentur den 26. august., hvor vi fik lejlighed til at se Henrik Haves nyrestaurerede kunstværker i og omkring de tidligere amtsbygninger ved Østergade. Kunstværkerne var blevet renoveret i løbet af foråret – 2020, og fremstod nu med det oprindelige udtryk, så denne gang blev det en anderledes og langt mere positiv oplevelse end første gang.
Den ansvarlige konservator på opgaven, Sigrid Ninel Kledal, fortalte undervejs om det omfattende arbejde med de forsømte kunstværker, og tidligere kontorchef ved amtet, Erik Holm, fortalte om Henrik Have og kunstværkerne.
Denne gang skal staten roses for den fantastisk flotte restaurering af Henrik Have og hans kunstværker. Man må sige, at når staten endelig gør noget, gør de ordentligt. I parentes bemærket gør det sig også gældende ved den meget flotte renovering af den gamle politistation. Det vender vi formentlig tilbage til til næste år.
Nu må vi håbe på, at vi sammen med ejerne af ”Vindens Labyrint” på Steen Blichers vej vil kunne finde en løsning på istandsættelsen af dette kunstværk, således at Henrik Haves kunst fortsat i sin helhed er en del af totaludsmykningen af den tidligere amtsgård til glæde for os alle i Ringkøbing.
Arkitekt Draiby
Uden arkitekt Ejvind Draibys store indsats for at bevare gamle bygninger i Ringkøbing By i en lang årrække havde midtbyen set helt anderledes ud i dag.
Arkitekt Ejvind Draiby var tillige i 1964 medstifter af FORENINGEN TIL BEVARING AF RINGKJØBING BYS SÆRPRÆG og har derfor haft stor betydning for, at bevaringstanken blev integreret hos byplanplanlæggere, bygherrer, borgere m.v.
Den første bygning arkitekt E. Draiby restaurerede i Ringkøbing var Vestergade 5, Ringkøbing. I dag er der en passage i form af en sti ved Vestergade 5B.
Stien er på højre side omkranset af ejerlejlighedskompleks opført af arkitekt Ejvind Draiby. For at mindes Draiby søger bestyrelsen kommunen om, at denne sti får navnet: “Draibys Sti”.
Landsforeningen
Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur er vores paraplyorganisation. Vi plejer som regel at have en repræsentant eller to med til Landsforeningens årsmøde eller andre arrangementer. Men også dette er blevet ramt af corona.
Vanen tro skal det også i denne beretning nævnes, at Bevaringsforeningen ved Søren Damgaard Jensen fortsat er repræsenteret i Bevaringsrådet, Bygningsforbedringsudvalget og i Kulturelt Samråd. I kulturelt samråd er Søren dog på vej ud efter eget ønske.
Frivillige
Vi stadig er interesseret i at høre fra frivillige, der er interesseret i at hjælpe i foreningen. Vi har brug for hjælp til at lave stof til hjemmesiden, planlægge arrangementer, praktisk hjælp ved arrangementer osv.
Fremtiden
Her skal kort nævnes nogle af de emner, vi vil arbejde med i den kommende periode:
Vi regner med, som jeg antydede i min indledning at gøre lidt mere ud af bevaringsprisen til næste år – muligvis flere priser end normalt, da vi har sprunget et år over.
Derudover vil vi lægge os mere i selen mht. arrangementer for medlemmerne, så I får noget for kontingentet.
Allerede nu er vi ved at planlægge den årlige tur med veteranbilerne. Det bliver forventelig i august med godt vejr.
Derudover er vi ved at overveje en tur til København med overnatning for at se både bevaringsværdige ejendomme, men også mere moderne byplanlægning. Denne tur er kun på overvejelsesstadiet.
Desuden vil bestyrelsen starte et arbejde, hvor vi vil drøfte, hvad skal foreningens rolle være, hvad skal være vores vision, hvad skal foreningen i det hele taget beskæftige os med. Dette arbejde glæder vi os til.
Vi hører meget gerne, hvis nogle af jer har ideer til andre arrangementer.
Tak
Til sidst vil jeg sige tak til jer medlemmer for den opbakning, vi har både i det daglige, og den opbakning I giver vores arrangementer ved jeres fremmøde. Også den opbakning vi har fået i denne sidste lidt specielle periode. Antallet af ind- og udmeldelser er stort set uændret i denne periode, selvom aktivitetsniveauet selvfølgelig har været lavere end normalt. Det skal I have tak for.
Jeg vil også gerne takke den lokale presse i skikkelse af Ringkøbing- Skjern Dagblad, der efter min opfattelse på en sober og god måde dækker vores aktiviteter.
Også en stor tak til mine bestyrelseskollegaer, der lægger et meget stort arbejde i foreningen.
Lars Hansson, formand